LP_Tomes-header

Mitől alakul ki a fogszuvasodás?

A fogszuvasodás világszerte népbetegség, melyet a szénhidrát (cukor, fruktóz, glükóz) lebontása közben savat képező baktériumok okoznak. Ez a sav a szájüregben csökkenti a kémhatást, s így a fogak felszínét alkotó zománcréteg demineralizálódik (kezdeti fogszuvasodás).

Miért fontos a rendszeres, félévenkénti kontroll?

Ha a fogak érzékennyé válnak (különösen édesre), letörnek vagy kellemetlen szájszagot, ízt észlelünk, érdemes mielőbb fogorvosi vizsgálaton megjelenni, hiszen a fentebb említett tüneteket okozhatja fogszuvasodás.

〉 Fontos tudni! 〈

Miután a szuvasság áthaladt a fogzománcon, a fog mélyebb rétegeiben már gyorsabban terjed, ezáltal tovább fokozódhatnak a panaszok. Ilyenkor a fog már gyakran erős fájdalommal reagál.

………

A kezdeti szuvasságot otthon nem lehet észrevenni, azonban jobb minél előbb kezelni. Kisebb beavatkozás, kevesebb idő és kisebb költség.

A fogszuvasodás elhelyezkedésétől és mértékétől függően különböző eljárások léteznek a fog funkcionális és esztétikai helyreállítására.

Kérdése van? Időpontot kérne személyes konzultációra? Adja meg telefonszámát, és örömmel visszahívjuk!


Kompozit tömés

Kompozit (fehér/esztétikus) töméssel a fogak eredeti színe és alakja is visszaállítható abban az esetben, ha a szuvasodás mértéke nem túl nagy.

1 kezelés alkalmával elkészül     ♦      Fájdalommentes    ♦    Helyi érzéstelenítésben történik

 

Milyen lépései vannak a tömés elkészítésének?Molar teeth restoration with composite obturation, before and after

» A szuvas részek eltávolítása után a fogüreget megfelelően előkezeljük (kondicionáljuk, bondozzuk).

» A tömőanyagot (üveg-és porcelán szemcsékkel megerősített műgyanta) rétegenként visszük be az üregbe, minden réteget LED- lámpával világítunk meg a teljes kötés érdekében.

» Beállítjuk, illetve ellenőrizzük a tömés magasságát, majd utolsó lépésként felpolírozzuk, hogy tökéletesen sima, kényelmes érzés legyen a nyelvnek is.

Legnagyobb előnye ezeknek a töméseknek, hogy kémiailag kötődnek a fogszövethez, így a fog fúrásakor csak a legszükségesebb, szuvas részeket kell eltávolítani (ún. minimál invazív technika) nem kell ép foganyagot elfúrni annak érdekében, hogy a tömésnek mechanikai retenciót biztosítsunk (úgy, mint az amalgám töméseknél).


Ki végzi rendelőnkben a fogmegtartó kezeléseket?

Dr. Illés Anikó

konzerváló fogászat és fogpótlástan szakorvosa

Specialitása: esztétikai fogászat, fogpótlások


 

Kérje ajánlatunkat esztétikus tömésekre!

ajanlatkeres